Ubuntu

workshop

Waarom?
Deze workshop doet jongeren inzien dat iedereen “zijn eigen verhaal” heeft. Ik wil jongeren op een speelse wijze laten zien dat we allemaal veel meer gemeen hebben dan we verschillen en dat het desalniettemin helemaal oké is om verschillend te zijn. Ik wil jongeren vanuit het hart verrijken met zelfkennis en het vertrouwen meegeven dat ze hier allemaal om een reden zijn. De (h)erkenning in elkaars verhalen zal emoties losmaken en ieders hart openstellen om, na deze workshop, met nog meer respect met elkaar om te gaan.

Hoe?
Door positieve interventies met inspirerende verhalen af te wisselen, is het de bedoeling om een eenheid te creëren en vooroordelen in gevoelens van mededogen en begrip te veranderen. Positieve interventies zijn reflectieve opdrachten die je bekrachtigen om te zijn wie je werkelijk bent. Daarbij ontmoeten we elkaar in verschillende thema’s, zoals: geluk, empathie, kwetsbaarheid. Het werkt enorm verbindend om – naar aanleiding van een symboliek of verhaal – samen stil te staan en te delen wat we vanbinnen tegenkomen.

Wat?
Ubuntu is een Zuid-Afrikaans begrip dat samen te vatten is als: open staan voor anderen, rekening houden met anderen, menselijk worden door anderen, en vooral ook: proactief iets zinvols doen voor anderen. Tijdens een Ubuntu-workshop worden jongeren geïnspireerd om meer vanuit het hart te communiceren. Ubuntu is een dag vol echte verhalen, muziek, humor, optimisme, verbondenheid en nog zoveel meer…

Wie?
Ideaal voor 2de graad: 3de en 4de jaar secundair onderwijs.

Duur?
Een halve of volledige dag.

Doelstellingen van de Ubuntu-workshop:

 • Jongeren zullen zich bewuster zijn van hun emoties binnen bepaalde thema’s en situaties;
 • De oprechtheid en puurheid na (h)erkenning van deze emoties;
 • Inzien dat kwetsbaarheid een grote kracht kan zijn;
 • Inzien dat je eigenaar of slachtoffer kunt zijn van je eigen leven en dat je kunt kiezen;
 • Positieve intenties leiden tot positieve gevoelens en positief gedrag;
 • Respectvol met elkaar omgaan: “Ubuntu”.
 • De workshop zal leiden tot het vergroten van het zelfvertrouwen en tot een positiever zelfbeeld over zichzelf en over de hele groep.

Scholen waar ik reeds mocht oversteken samen met de jongeren: Instituut voor Technisch Onderwijs Tienen, Middenschool Ninove, Koninklijk Atheneum Tienen, Broederschool Sint-Niklaas, Koninklijk Atheneum Zottegem, Middenschool Liedekerke, Middenschool Denderleeuw, Koninklijk Technisch Atheneum Jette, Technisch Atheneum Lokeren, Maria Boodschaplyceum Brussel, GBS De Pimpernel Zemst, Lutgardiscollege Oudergem, WICO Campus Sint-Maria Neerpelt, Inspirocollege Houthalen-Helchteren, Middenschool Bredene, Viso Cor Mariae Brakel, Sint-Franciscusinstituut Brakel, Katholiek Onderwijs Ronse Campus Glorieux, Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad, Sportschool Meulebeke, KOBOS secundair en Sint-Paulusinstituut Gent, Jan-Van-Ruusbroeckollege

Fiere meter: Kim Clijsters

Prijzen: € 400 voor een halve dag en € 650 voor een volledige dag + € 2 per jongere + onkosten vanuit Mechelen (€0.4/km)

Alles goed? Nee!

lezing

Waarom?
We zijn de generatie met de meeste verslavingen, de meeste schulden en het meeste overgewicht en toch antwoorden we zonder verpinken met ‘ja’ op de vraag of alles goed gaat. Waarom durven we de waarheid niet altijd vertellen? Waarom zijn er zoveel problemen? Misschien wel één van de belangrijkste redenen is dat we onze kwetsbaarheid systematisch proberen te verdoven, meestal uit onwetendheid…

Hoe?
Allereerst bouw ik een sfeer van veiligheid en vertrouwen op waarbij jongeren zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Dit doe ik met humor en door mezelf als eerste kwetsbaar op te stellen. Zo vertel ik over mijn moeilijke tienertijd en hoe ik door de aanhoudende pesterijen tijdelijk ben gestopt met school. Ik vertel ook hoe ik als dertiger door een diep dal ging door in een periode van 5 jaar tijd mijn beide ouders, mijn broer en mijn zus te verliezen. Daarnaast moest ik in die periode ook een scheiding verwerken, mijn huis verkopen door de hoge schuldenberg en scheurde ik mijn achillespees volledig af. Na mijn getuigenis worden de hardnekkige mythes besproken over kwetsbaarheid en gaan we dieper in op wat kwetsbaarheid wel is en hoe we vanuit kwetsbaarheid kunnen kiezen voor zelfacceptatie in plaats van zelfafwijzing. Door echte verhalen te delen met elkaar, is het de bedoeling om een eenheid te creëren en vooroordelen in gevoelens van mededogen en begrip te veranderen.

Wat?
‘Alles goed? Nee!’ is een interactieve lezing waarin duidelijk wordt dat kwetsbaarheid het centrum is van harde emoties zoals onzekerheid, angst, verdriet en vooral schaamte. Hiernaast is kwetsbaarheid ook de bakermat van elke vorm van verbinding, creativiteit, liefde en geluk. Kwetsbaarheid is geen kwestie van winnen of verliezen, vreugde of verdriet, maar een kwestie van inzien en accepteren dat je meestal niet hebt te kiezen. Een kwestie van grote moed tonen.

Wie?
Ideaal voor middelbare scholen.

Duur?
1,5u

Doelstellingen van deze lezing:

 • Jongeren zullen zich bewuster zijn van hun emoties binnen bepaalde thema’s en situaties;
 • Het gevolg van de onderdrukking van hun kwetsbaarheid;
 • Inzien dat kwetsbaarheid een grote kracht kan zijn;
 • Inzien dat er geen moed is zonder kwetsbaarheid;
 • De hardnekkige mythes over kwetsbaarheid bespreken;
 • Verklaren waarom we het allemaal zo moeilijk hebben met kwetsbaarheid;
 • Inzien hoe kwetsbaarheid kan leiden tot zelfacceptatie of tot zelfafwijzing;
 • De lezing zal leiden tot het vergroten van het zelfbewustzijn en tot een positiever zelfbeeld over zichzelf en over de hele groep.

Scholen waar ik reeds deze workshop mocht doen: Sint-Franciscusinstituut Brakel, Koninklijk Atheneum Tienen

Plaatsen waar ik reeds deze workshop mocht doen: Dutch Happines Week Eindhoven, Kempense Dierenartsenkring

Prijzen: €250 voor de lezing + €2 per jongere + onkosten vanuit Mechelen (€0.4/km)

Design your own dreamlife

coaching

Waarom?
Uit eigen ervaring weet ik hoe frustrerend het kan zijn om als jongere op te groeien. Ik voelde me vaak niet goed genoeg en vond mezelf anders dan de anderen. Ik werd ook gepest en mede hierdoor stopte ik tijdelijk met school. Ik had graag iemand gehad die mij op dat moment de weg kon wijzen. Die coach wil ik voor jongeren zijn. De oorspronkelijke betekenis van het werkwoord to coach is: ‘het overbrengen van een waardevol persoon van waar hij of zij is naar waar hij of zij wil zijn.’ Met mijn coachings wens ik die bruggenbouwer te zijn voor jongeren. Ik wil hen meer zelfvertrouwen geven zodat ze hun eigen leven (weer) in handen nemen.

Hoe?
Elk coachingstraject start met een kennismakingsgesprek. De jongere legt uit wat zijn of haar vraag is of waar hij of zij mee worstelt. Vervolgens leg ik uit hoe ik te werk ga. Zo tracht ik altijd de sessies zo interactief mogelijk te maken en probeer ik altijd met de juiste vragen de jongere te leiden van pijn naar perspectief, van probleem naar potentieel. Ik werk met de technieken die ik tijdens mijn Lazuli-opleiding als jongerencoach geleerd heb. Hierbij geef ik zo min mogelijk advies en laat ik de jongere zelf tot een oplossing komen van zijn of haar probleem. Dit kan tijdens een gesprek, een wandeling, een activiteit…

Wat?
Het liefst werk ik met coachingstrajecten waarbij ik werk aan het zelfvertrouwen met behulp van het ‘Design your own dreamlife’-programma. Tijdens het doorlopen van 5 verschillende modules reik ik de jongere tools en handvaten aan om (weer of meer) eigenaarschap te verwerven over hun leven. Hierdoor zullen zij met glans slagen in het leven zonder burn-out of bore-out te geraken. Hierbij een overzicht van de modules:

 • Module 1: Mindset. Creëer een succesvolle mindset.
 • Module 2: Vision. Ontdek ‘waarom’ je hier bent.
 • Module 3: Identity. Ontdek ‘wie’ je bent.
 • Module 4: Superpower. Ontdek ‘wat’ jou uniek maakt.
 • Module 5: Dreamlife. Ontdek ‘hoe’ je jouw mooiste leven leidt.

Wie?
Ideaal voor alle jongeren die hongerig zijn en vooruit willen in het leven.

Duur?
Een eenmalige coaching kan, maar ik werk het liefst met coachingstrajecten. De duur hiervan hangt van veel factoren af, dus is moeilijk op voorhand te bepalen.

Doelstellingen van dit ‘Design your own dreamlife’-programma:

 • Enorm veel waardevolle tips & tricks die ik je op een gevarieerde manier overbreng en die je de rest van je leven zal kunnen gebruiken!;
 • Transformatie gegarandeerd indien je ‘open minded’ bent en de opdrachten uitvoert;
 • Een ontstopbare mindset waar je altijd kunt op terugvallen;
 • Inzien wat jouw ‘why’ is;
 • Inzien ‘wie’ je bent en wat jouw geloofsovertuigingen en kernwaarden zijn;
 • Inzien ‘wat’ jouw grootste superkracht is;
 • Een vrijer, mooier en gelukkiger leven aan het einde van de rit!
 • De krachtigste versie van jezelf zijn en jouw droomleven leiden! (buitengewoon bevrijdend!)

Prijzen: Dit hangt af van de gekozen module. Contacteer me voor een kennismakingsgesprek en dan bespreken we dit verder.

Humor

Waarom?
Omdat er naar mijn mening veel te weinig gelachen wordt en veel te weinig gesproken wordt over humor. Humor geeft ons de kracht om de dingen te doorzien. Dat gevoel om ‘samen’ in een deuk te liggen, blijft één van de leukste dingen in het leven. Met mijn optredens wil ik mensen hun lachspieren trainen en hoop ik dat ze ‘bijna’ in hun broek zullen doen van het lachen. Het doel van mijn optredens is om mensen op een grappige en soms ook tragikomische manier een spiegel voor het aangezicht te houden, zodat ze zichzelf en de ander nog beter leren kennen.

Hoe?
Door herkenbare en grappige verhalen af te wisselen met mooie gedichten en leuke imitaties geef ik mensen een rondreis langs de belangrijkste aspecten van de liefde. Ik wil hierbij geen mensen kwetsen. Ik ben niet voor of tegen iemand in mijn humor. Ik wil gewoon samen met het publiek lachen om de gewone dingen. Dat is volgens mij nog altijd de beste humor.

Wat?
‘Mag het iets romantischer?’ is een cabaretvoorstelling over de liefde. Ik heb mij de voorbije jaren verdiept in de liefde. Beminnen en bemind worden is en blijft één van de meest intense ervaringen die je als mens kunt beleven. Ergens zijn we er allemaal naar op zoek, maar de voorbije jaren zijn veel mensen het geloof in de duurzame liefde een beetje verloren. Met mijn komische voorstelling wens ik hier op een luchtige manier verandering in brengen. Ik wil op een grappige manier aantonen hoe mannen en vrouwen zich (anders) gedragen binnen en buiten een liefdesrelatie. ‘Mag het iets romantischer?’ is een pleidooi voor de romantische liefde. Mijn droom is om deze show in Culturele Centra te mogen brengen.

Wie?
Ideaal voor culturele centra, (verjaardags-)feesten, verenigingen, (sport-)clubs…

Optreden?
1 uur. Dit kan ook korter of langer.

Contacteer me voor meer informatie en prijzen.